Radio är det roligaste media som finns – lyssna på några av våra reportage eller programserier här, eller få en inblick i vårt arbete med internationell mediautveckling

RADIO

RADIO

 

Petra jobbar som programledare, producent, reporter och utbildare inom radio.
Q media är inriktad på utrikesrapportering, biståndspolitik, musik och kultur, odling, ekonomi och språk. Kontakta oss om du har en idé, vill ha hjälp med ett radioprojekt eller vill tipsa om något. 

To listen to Petras radio programs, click on Till Programmet

SFCG – Annorlunda journalistik

Under åren 2012 och delar av 2013 jobbade Petra som media koordinator på Search for Common Ground i Madagaskar. Uppdraget är att skapa och dra igång dels ett aktualitetsmagasin för radio samt en radioföljetong, en såpopera helt enkelt. I grunden för de bägge programmen, samt alla aktiviteter i landet, ligger en konfliktslösningsorienterad journalistik. Läs mer

Extra kul eftersom Petra jobbat med just journalistisk som tittat noga på konflikter. På Madagaskar har journalistiken stundtals till och med bidragit till att skapa politiska och andra konflikter och är dokumenterat hetsig i sin ton. Förklaringen är enkel, här ägs alla medier av någon som har starka intressen av att behålla eller skapa makt. Media är full av rykten, halvsanningar, överdrifter, stereotyper och annat "hittepå". Våra program som gick ut i etern sensommaren 2012, syftar till att avslöja överdrifterna och erbjuda nyanserad journalistik. Såpoperan är baserad på en grundlig research av människors verklighet, och aktualitetsmagasinet försöker vända på frågeställningen till att vara lösningsorienterad. Det har varit väldigt spännande att göra program med frågor som ”Vad kan de stora gruvbolagen göra för att förbättra livet i byarna?” istället för att bara konstatera vad jättebolagen inte gör.

På Search leder Petra arbetet med att dra igång och utveckla programmen innehålls- och kvalitetsmässigt, samt med att bygga upp den tekniska sida, studio etc. Till sin hjälp har hon en hel radda professionella malagassiska kollegor. Målet är att hela verksamheten ska ledas av lokal personal och en kollega ska ta över Petras jobb ett par månader innan hon åker hem, för att säkerställa att allt flyter på. Det kommer bli svårt att lämna det här färgstarka gänget. 

Läs mer på vår blogg om vårt år på Madagaskar här

 

Lite av det vi gjort

Att boAtt Bo – Ett program om vårt boende

Med erfarenhet från boende i olika länder och alla slags boende i Sverige var det otroligt roligt att tillsammans med kollegan Åsa Kjellman Erici göra den här serien!
Till programmet 
 

Retorik

Den här produktionen känns aldrig inaktuell! I samarbete med Lokatt och suveräna programledaren Christina Cleasson.
Till programmet

Odla med Stadsgrönt

Det är alltid kul att komma på något, långt innan det blir en trend! Att odla i staden har seglat upp som ett stort stadsfenomen, vi var tidigt ute i serien Odla med Stadsgrönt i P1. Stafettpinnen togs efter tre år över av Odla i P1, men på vår hemsida finns fortfarande många aktuella och bra tips!
Till programmet

Grekland

Venna detention center, GreeceGrekland är ett av de länder som drabbats värst av flyktingströmmarna till Europa. Vårt hus ligger mitt i flyktvägen och vi har gjort en serie reportage som sänts i P1. Vi försöker också fortlöpande dokumentera det som sker. 
Hör ett par av reportagen här, skrämmande mycket har inte förändrats alls. 

Om Greklands flyktingmottagande

Tiil programmet

Om flyktinglägret i Venna, Grekland

Till programmet

Musihkka

Helena Lopac och Petra Quiding på väg ut i Europa

Experimentell radio där musiken och språket stod i centrum. Under ett halvår från och till, reste jag och ljudteknikern Helena Lopaz runt i Europa för att dokumentera ett slumpvis urval av minoritetsspråk. Och vi gjorde det i musikens form. Det mest utmanande och roligaste ljudjobb jag någonsin gjort tror jag. Av upphovsrättsliga skäl ligger inte ljudfilerna kvar på SRs hemsida längre men Musihkka var inte bara radio, det var bild, text och film också.
Till programmet

Svalbard

De flesta forskare verkar vara överens om att isarna på Arktis smälter. Men frågan är om de smältande isarna i sig verkligen är det största hotet mot exempelvis isbjörnen som lever där. Jag hade förmånen att vara på Svalbard i en vecka, vilket märkligt ställe! En av en serie program för bland annat Vetenskapsradion i P1.

Om miljögifterna på Svalbard

Till programmet

Om det globala frövalvet

Ban Ki Moon på Svalbard

där jag för övrigt träffade Ban Ki-Moon, och fick en pratstund med hans fru Yoo Soon-taek, i minus 28 graders kyla.
Lyssna

 

 

Sommar i P1

Arash och Petra Quiding för Sommar, P1

Q media producerade ett Sommarprogram 2009 med världskändisen, och malmöbon Arash.
Till programmet

 

 

 

Kambodja

Vi hade förmånen att bo ett och ett halvt år i Kambodjas huvudstad Phnom Penh. Det blev också flera återbesök med reportage och direktsända samtal från detta härjade, men otroligt vackra land och folk. Hör några av reportagen här:

Om den illegala skogsavverkningen i Kambodja, Studio Ett 2005

Till programmet

Om ett Kambodja där de unga hellre vill ha välavlönade biståndsjobb än att bli de lärare och läkare som landet skulle behöva.
Till programmet

Om de röda khmererna som förstås har lämnat djupa sår i landet. 

Till programmet

Ett helt Konflikt i P1 ägande vi åt just Kambodja, jag programledde och en av de personer jag intervjuade, Niamh Hanafin, var senare min chef i Madagaskar under ett drygt år. Programmet är dessvärre lika aktuellt idag.

Till programmet

Konflikt har också uppmärksammat Kambodja som har svårt att klara sin egen matförsörjning trots att de är världens sjunde största risproducent.

Till programmet

Pengar i P1

Förutom att programleda serier som Att bo och Odla med Stadsgrönt som gick i flera år, jobbade jag ett par år på Pengar i P1, du kan lyssna på programmen här, det är mycket som inte har förändrats sedan dess, 2007.
Lyssna


Bluesbrudar i P4

Blues är livet och jag fick möjlighet göra ett par härliga program för P4 härförleden.
Till programmet

Dessutom har Q media gjort serien Skånska Röster i P1, rapporterat från narkotikahandeln i Zurich, var på plats i London strax efter prinsessans Dianas död, gjort reportage i TV4 och SVT från Filippinerna och Kambodja samt bevakat Danmark för bägge bolagen.

 

 
 
Radio är det roligaste media som finns – lyssna på några av våra reportage eller programserier här, eller få en inblick i vårt arbete med internationell mediautveckling